Ποιο είναι το κατάλληλο OTDR για το δίκτυο FTTH;

FTTH Αρθρο Banner

Η εγκατάσταση Παθητικών Οπτικών Δικτύων (Passive Optical Networks ή εν συντομία “PONs”) που αντικαθιστούν σιγά σιγά τα παραδοσιακά δίκτυα χαλκού δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα που ωριμάζει. Ήδη οι γραμμές της Cosmote έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο και η «αποχαλκοποίηση» των τωρινών τηλεφωνικών γραμμών θα συνεχιστεί σίγουρα και μέχρι το 2030.

Έτσι λοιπόν, πολλά συνεργεία βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση των κατάλληλων οργάνων εμφύσησης , κολλήσεων και μετρήσεων των καλωδίων στα PONs ώστε οι εργασίες να ολοκληρώνονται σωστά, γρήγορα και αξιόπιστα. Ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα παραπάνω όργανα και εργαλεία παρουσιάζει το OTDR που είναι ουσιαστικά και αυτό που μετράει και πιστοποιεί την ποιότητα του δικτύου.

Ένα τυπικό δίκτυο FTTH έχει την παρακάτω δομή:

Δομή FTTH

Όπου:

OLT (optical line terminal) είναι το κέντρο που ξεκινάει το σήμα για να φτάσει στα τερματικά, δηλαδή τα ONTs (Optical Network Terminals).

Το ερώτημα που προκύπτει επομένως είναι:

Ποιο είναι το κατάλληλο OTDR που μετράει σωστά και τα 2 ή περισσότερα splitters, και τα συμβάντα (κονέκτρορες, κολλήσεις και τσακίσματα) σε όλη τη διαδρομή;

Η απάντηση δίνεται από τους κατασκευαστές.

Το OTDR που πρέπει να επιλέξουμε πρέπει να είναι “PON optimized”με μεγάλο δυναμικό εύρος , δηλαδή το hardware, το λογισμικό του και η διακρίβωσή του να του επιτρέπουν:

Η VeEX, με πολυετή εμπειρία στον χώρο, έχει αναπτύξει κορυφαία PON optimized OTDRs για το πεδίο, όπως το VeEX FX150+ PON Optimized, όπου η απεικόνιση των συμβάντων και των splitters γίνεται γρήγορα και σωστά.

Απεικόνιση Splitters

Ταυτόχρονα, η Netscope Solutions με την πολυετή εμπειρία της στον χώρο του FTTH έχει επιλέξει να προτείνει την έκδοση του FX150+ με δυναμικό εύρος 40/38/39 dB στα μήκη κύματος 1310, 1550 και 1650 nm (live) αντίστοιχα, ώστε το όργανο να μπορεί να μετρήσει 2 ή περισσότερα splitters χωρίς ο παλμός που στέλνει να «πνίγεται» στον θόρυβο.

Όπως βλέπουμε, για να έχουμε την απόλυτα σωστή καταγραφή της ζεύξης, δεν αρκεί να πάρουμε ένα απλό OTDR. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι η πολυπλοκότητα του PON δικτύου στο FTTH μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με το κατάλληλο PON Optimized όργανο ικανού δυναμικού εύρους.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα όργανα και τα εργαλεία που χρειάζεστε για τα δίκτυα οπτικών ινών, καλέστε μας και οι μηχανικοί μας θα σας βοηθήσουν σε κάθε σας βήμα.


John Mylonas
John Mylonas has an Integrated Master’s in Electrical and Computer Engineering (University of Patras) and an MSc in Engineering Business Management (University of Warwick, UK). As a customer support engineer, covering a wide product range, he provides solutions for FTTH and optical network applications.


Βιβλιογραφία:

Όλα τα βήματα για να αποκτήσεις Fiber To The Home
Understanding OTDR Specifications