Τι να Προσέχουμε στην Επιλογή Ενός Παλμογράφου

Banner Art

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η επιλογή ενός παλμογράφου χαμηλού κόστους μπορεί να είναι εν τέλει, λίγο πιο δύσκολη απ’ όσο φαίνεται; Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τα λάθη που μπορεί να κάνουμε στην προσπάθειά μας να επιλέξουμε τον κατάλληλο παλμογράφο.

1. Το ανεπαρκές εύρος ζώνης (Bandwidth) παλμογράφου
Το Bandwidth έχει να κάνει με το μέχρι ποια συχνότητα μπορεί ο παλμογράφος να αναπαραστήσει σωστά το πλάτος του σήματος. Όσο αυξάνεται η συχνότητα του σήματος εισόδου, ο παλμογράφος αρχίζει να μειώνει το πλάτος τους σήματος και να δίνει λάθος μετρήσεις. Το σημείο στο οποίο το πλάτος του σήματος έχει μειωθεί κατά 3 db, δηλαδή είναι στο 70% του αρχικού πλάτους, είναι το bandwidth του παλμογράφου. Άρα, αφού λοιπόν όλοι οι παλμογράφοι ουσιαστικά συμπεριφέρονται σαν ένα χαμηλοπερατό φίλτρο, είναι αδύνατον να μετρήσουμε σωστά τα σήματα που το συχνοτικό τους περιεχόμενο είναι κοντά στο Bandwidth. Έτσι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε τις μέγιστες συχνότητες που μπορεί να εμπεριέχουν τα σήματα που θέλουμε να δούμε.

TipContent Art 1
Το εύρος ζώνης του παλμογράφου πρέπει να είναι:


2. Το να συμβιβαστούμε με USB παλμογράφο
Ένας USB παλμογράφος, μπορεί στην αρχή να φαίνεται καλύτερη επιλογή από έναν παλμογράφο πάγκου καθώς είναι φορητός, φθηνότερος και μικρότερος σε μέγεθος. Παρόλα αυτά, υστερεί σε αρκετά σημεία από έναν παλμογράφο πάγκου. Για παράδειγμα, ο ρυθμός ανανέωσης κυματομορφών σε έναν USB παλμογράφο είναι αρκετά χαμηλότερος συγκριτικά με ένα όργανο πάγκου. Έτσι, μπορεί να χαθούν “glitches” και να μην γίνει σωστή βλαβοληψία. Αντιθέτως, ακόμα και με την πιο απλή σειρά παλμογράφων της Keysight, έχετε ρυθμό ανανέωσης μέχρι και 200.000 κυματομορφές το δευτερόλεπτο για λεπτομερή απεικόνιση των σημάτων.

3. Το να μην λαμβάνουμε υπόψιν αρκετά την χρηστικότητα
Όσο πιο εύχρηστος είναι ένας παλμογράφος, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα πραγματοποιούμε τις μετρήσεις που θέλουμε. Θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν:

Content Art 3
4. Το να μην λαμβάνουμε υπόψιν την υποστήριξη μετά την αγορά
Η επιλογή του παλμογράφου είναι το πρώτο βήμα, αλλά η συνεχόμενη υποστήριξη είναι το επόμενο και εξίσου σημαντικό. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας:

5. Το να μας ενδιαφέρουν μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά Content Art 5
Το να συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά 2 παλμογράφων από τα τεχνικά φυλλάδια, μπορεί να μας βοηθήσει στην επιλογή. Παρόλα αυτά, αυτή η σύγκριση δεν μας δίνει την συνολική εικόνα. Ας δούμε για παράδειγμα την περίπτωση της μνήμης.
Μια εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι είναι προτιμότερο να έχουμε παλμογράφο με μεγάλη μνήμη. Παρόλα αυτά, οι παλμογράφοι με μεγάλη μνήμη είναι πιο ακριβοί και δυσχεραίνουν την καταγραφή. Για παράδειγμα, κάποια μοντέλα μεγιστοποιούν αυτόματα το βάθος μνήμης, πράγμα που τους καθιστά αργούς και δυσλειτουργικούς καθώς μειώνεται ο ρυθμός δειγματοληψίας. Μια λύση στα παραπάνω προβλήματα είναι η λειτουργία κατάτμησης της μνήμης (segmented memory) που διαθέτουν οι παλμογράφοι της Keysight. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο παλμογράφος «διαλέγει» το κομμάτι του σήματος που μας ενδιαφέρει και το αποθηκεύει σε συγκεκριμένα τμήματα (segments) με τον μέγιστο ρυθμό δειγματοληψίας.

Εν κατακλείδι…
Η αγορά ενός παλμογράφου προϋποθέτει μια σωστή και ενδελεχή έρευνα. Έχοντας στο μυαλό μας τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή ανάλογα με το διαθέσιμο budget.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τους παλμογράφους ή για βοήθεια στον τρόπο επιλογής, καλέστε μας και οι μηχανικοί μας θα λύσουν όλες τις απορίες σας.


John Mylonas
John Mylonas has an Integrated Master’s in Electrical and Computer Engineering (University of Patras) and an MSc in Engineering Business Management (University of Warwick, UK). As a customer support engineer, covering a wide product range, he provides solutions for FTTH and optical network applications.